25 sept. 2015

Tort aniversar 3 ani de blog

A trecut si ziua in care blogul a implinit 3 ani de cand este in lumea virtuala. Peste 3 ani de cand am deschis acest blog, am vrut sa am un retetar pe care sa il pot accesa oricand si de oriunde, de aceea nu particip la nici un fel de concurs sau provocare. Acestea fiind spuse sa trecem la reteta aniversara pe care o dedic blogului meu. LA MULTI ANI BLOG DRAG, CAT MAI MULTE RETETE !!!

Ingrediente pentru blat 20 cm  :
- 2 oua
- 2 albuse
- 2 linguri zahar
- 50 ml lapte
-  50 ml ulei
- 2 linguri pezmet
- 2 linguri  faina
- o lingurita praf de copt

Prepararea  blatului :
- intr-un bol se mixeaza galbenusele, zaharul, laptele, uleiul pana se omogenizeaza apoi incorporam faina amestecata cu pezmetul si praful de copt, apoi cu grija incorporam si albusele batute spuma.
-  compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se coace in cuptorul incins la 180 grade cam 15-20 minute sau pana trece testul scobitori.
  - blatul se scoate din tava si se lasa la racit.

Ingrediente pentru blat cu cacao :
-  toate ingredientele sunt identice doar ca in loc de doua linguri de faine se  pune o lingura de cacao si doar una de faina.
- deci se prepara 2 simple si 2 cu cacao, la final vom avea 4 blaturi.


Ingrediente pentru crema suhaida  :
- 3 oua
- 250 gr zahar
- 3 linguri lapte
- o lingura faina
- 5 linguri cacao
-  250 gr unt
- esenta de rom

Prepararea cremei :
- ouale se mixeaza cu zaharul cam 5 minute apoi se adauga laptele, faina si cacaoa apoi se pune pe foc si cu o lingura de lemn se amesteca pana se obtine o crema foarte groasa, care se lasa la racit.
-  untul trebuie sa fie la temperatura camerei apoi se mixeaza adaugand cu lingura putin cate putin din crema racita si mixam pana obtinem o crema fina.

Ingrediente pentru caramel:
- 250 gr zahar
- 250 gr unt
- 8 galbenuse
- 150 gr alune caju sau nuci

Prepararea caramelului :
- alunele se pun in tava si se prajesc putin in cuptor.
- se pune intr-o tigaie la caramelizat 150gr de zahar dar avand grija sa nu se arda, apoi se adauga untul si se lasa pana ce se topeste, intre timp se mixeaza galbenusele cu zaharul pana se obtine o crema fina care se pune peste caramel.
- in amestecul de mai sus se adauga si alunele si se mai fierbe amestecand tot timpul pana obtinem o crema lucioasa adica cam 5-6 minute, apoi se lasa la racit putin.




Ingrediente pentru ornare :

- fructe                                  
- flori
- bomboane
- sau orce combinatie doriti

Montarea tortului :
-  pe un platou se pune un blat simplu, crema (se imparte in 3), blat cu cacao, tot  caramelul, blat cu cacao, crema, blat simplu si cu crema ramasa se imbraca tot tortul.
- eu am folosit trei pachete de martipan de la dr.Oetker cu care l-am imbracat.
Pofta buna  ! ! !











Niciun comentariu: